(א) לולב
לולב שנפרדו עליו האם כשר אף אם לא יאגדנו. הטוש״ע והב״י בסעיף א, הביא דכשר, והב״י הביא דהוא מחלוקת ת״ק ורבי יהודה והלכה כת״ק דכשר, ויש להעיר דראב״ן בסוכה פרק ג ד״ה לולב הגזול, הביא את דברי רבי יהודה ואת טעמו, ומשמע קצת דס״ל דהלכתא כוותיה.
מהו חרות ומהו דומה לחרות. הב״י בסעיף ב, כתב דחרות היינו שהעלים נפרדים ומתקשים, ויש להעיר דכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא, וכתב הב״י דהחילוק בין חרות לדומה לחרות דחרות היינו שנפתח כחריות של דקל ונתקשה ואי אפשר לאגדם שוב ואם לא נתקשו לגמרי ואפשר לאגדם בידים היינו דומה לחרות, ויש להעיר דכ״כ המנהיג בהל׳ לולב סי׳ טו, דדומה לחרות היינו שיוכל אדם לחברם.
מהו נפרצו עליו. הטור והב״י בסעיף ב, הביאו בזה מחלוקת, והב״י כתב דהר״ן הסכים עם פירוש הראב״ד שהוא כפירוש תוס׳ דנפרד גב ההוצא המחבר בין ב׳ חלקי כל הוצא והוצא, ע״כ, ויש להעיר דזה אינו מדוייק דפירוש הראב״ד אינו כתוס׳ אלא הוא כדברי העיטור שהביא הב״י, דהראב״ד בהל׳ לולב בענין נפרצו, ביאר היטב דבריו וכתב דנפרצו אין הכוונה שנפרדו העלים בגבם במקום חיבור ב׳ חלקי העלה אלא היינו שחתכו העלה לאורכו מלמעלה עד למטה לשנים או לשלשה, ואם נחלק גב ההוצא במקום המחבר בין ב׳ חלקי ההוצא, היינו בעיא דגמרא נחלקה התיומת מהו, ונקטינן לחומרא, ע״כ, ומדקדוק לשון הר״ן מבואר דזו היתה כוונתו, וכן פירש הרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב לראב״ד,, בענין נפרצו עליו, ושבולי הלקט בשבולת שנא, הביא דכן פירש רבינו גרשום כהעיטור שהעלים עצמם נסדקו, ומאידך הביא דהרי״צ גיאת פירש כרש״י דהיינו שהעלים אינם מחוברים אלא על ידי אגודה, ע״כ, וכן סמ״ג בעשה מד, וסמ״ק מצוריך במצוה קצא אות שא, כתבו כרש״י. הראב״ד שם כתב גבי מה שפירש הרי״ף דנפרצו היינו שניתקו מעט ממקום חיבורם בשדרה ועדיין תלוים, דאע״ג דזה לא פורש בגמרא לפסול לפי פירוש הראב״ד, מ״מ אם ניתק רוב חיבורם מהשדרה פסול ואם לא ניתק רוב חיבורם כשר אע״ג שהם תלוים ויורדים למטה, ע״כ, ומאידך הרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב בענין נפרצו עליו, כתב דאפי׳ ניתק מקצת חיבורם אם הם נוטים כלפי מטה ואינם דרך גדילתם פסולים.
נפרצו עליו פסול האם היינו רוב עליו. הב״י בסוף סעיף ב, הביא מחלוקת אם היינו רוב העלים או אפי׳ מקצת העלים, ויש להעיר דהרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב לראב״ד, בענין נטילת פיטמתו, וכן בענין הפסולין שלא הזכירו, כתב דהיינו רוב העלים, ושבולי הלקט בשבולת שנא, כתב דהיינו כל העלים אבל אם נשתיירו מקצתם כשרים, וכן הביא מרבי אביגדור כהן צדק.
האם הפסולים שהוזכרו בג׳ המינים פסולים באתרוג וכן הפסולים שהוזכרו באתרוג האם הם פסולים אף בג׳ המינים. הב״י בסעיף ב, הביא מהאורחות חיים בשם הרמב״ן דהפסולים שנאמרו בלולב כגון כפוף ועקום דומה למגל כשרים באתרוג, ע״כ, ויש להעיר דכדברי הרמב״ן כ״כ הראב״ד בהל׳ לולב ד״ה הגהה, דהפסולים שנאמרו בלולב כגון כפוף כווץ עקום אינם פסולים באתרוג, והרמב״ן בהשגותיו על הראב״ד, בענין הפסולים שלא הזכירו, כתב דבאתרוג כשר אף אם גידלו כך בדפוס, והראב״ד שם כתב עוד דהפסולים שנאמרו באתרוג כגון ניקב וחסר כל שהוא וחזזית ונקלף ולבן וכושי ומנומר כשרים בלולב, וכ״כ הרמב״ן שם, וכתב עוד הרמב״ן דאף בהדס וערבה הם כשרים, וכתב דאף ירוק ככרתי כשר בהם. הב״י הביא מהאורחות חיים בשם הרמב״ן שיש להוציא מן הכלל הדס וערבה ששלקם או כבשם דהם פסולים, ע״כ, ומאחר שלפני כן הזכיר האורחות חיים פסול והביא את הרמב״ן שכתב שיש להוציא מן הכלל הזה שאם בישל פסול, סברו כמה אחרונים שצריך להגיה כשר במקום פסול, וכן הביאו בהגהות והערות על הטור מכמה אחרונים, אמנם זו טעות גמורה ובדברי הרמב״ן שם מבואר להדיא דפסול וכתב דלא הכשירו אלא כמושין אבל מבושלין לא, ע״כ, וכן הלכה.
האם הפסולים שהוזכרו בהדס לולב וערבה פסולים בשלשתם. הרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב לראב״ד, בענין הפסולים שלא הזכירו, כתב דהדס וערבה שהם כפופים או עקומים כשרים, וכן הדס וערבה קווצים כשרים כי לא שייך בהם קוויצה כל כך לפי שתי הפירושים שיש בקווץ, וכן סדוקים לאורכם כהימנק כשרים ואם נסדק רובן פסולים אפי׳ אם אינו כהימנק, ע״כ.
מהו לולב דסליק בחד הוצא. הב״י בסעיף ג-ד, הביא בזה ג׳ פירושים, והביא את פירוש רב שר שלום, ויש להעיר דפירוש זה כתוב בתשובות הגאונים שערי תשובה סי׳ שו, והיראים בסי׳ תכב אות ה, פירש כרש״י שכל עליו גדלים מצד אחד, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא, וכ״כ סמ״ג בעשה מד, והמנהיג בהל׳ לולב סי׳ טז, הביא להלכה מרב האי פירוש ללולב דסליק בחד הוצא, וצ״ע מה כוונתו בדבריו שם.
יבשה השדרה והעלים לא יבשו האם פסול. הטור בסעיף ה, הביא דפסול, ויש להעיר דכ״כ הראב״ד בהל׳ לולב ד״ה מיהו קא מבעיא, וכ״כ הרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב לראב״ד, בענין הפסולין שלא הזכירו, בד״ה וכיון שהדברים, ומאידך הריטב״א
בסוכה כט: ד״ה והיבש, כתב דכשר.
לסוברים דיבשה שדרתו פסול היינו רוב שדרתו. כ״כ הראב״ד בהל׳ לולב ד״ה מיהו קא מבעיא.
לסוברים דיבשה שדרתו פסול אם יבש ראש שדרתו האם פסול דהוי כחוטמו של אתרוג. הראב״ד בהל׳ לולב בד״ה מיהו איבעיא, כתב דפסול, ומאידך הרמב״ן בהשגותיו להל׳ לולב לראב״ד, בענין הפסולין שלא הזכירו, כתב דכשר.
יבשו העלים ולא יבשה השדרה האם פסול. הב״י בסעיף ה ד״ה לולב, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א
בסוכה כט: ד״ה והיבש, כתב דפסול.
לולב והדס והערבה היבשים פסולים, מהו יבש. הטור והב״י והדרכ״מ והרמ״א בסעיף ה, הביאו בזה מחלוקת האם חשיב יבש כשיכלה מראה הירקות שבו וילבין או כשיפרך בציפורן, ויש להעיר דתוס׳
בסוכה כט: ד״ה לולב, כתבו דאם נפרך בציפורן הוי יבש, וכן ראב״ן בסוכה פרק ג ד״ה לולב הגזול, כתב דהיינו דאיפרך איפרוכי, ומאידך הריטב״א
בסוכה כט: ד״ה והיבש, כתב דהיינו שילבין ויכלה הירקות, והביא דכן דעת הרא״ה בשם רבותיו. הטור בסי׳ תרמו,ז, הביא את אותה מחלוקת גבי הדס שנפרך בציפורן ועדיין לא כלה מראה הירקות שבו, ויש להעיר דהראב״ד שם בהל׳ לולב ד״ה אלא שהסימן, כתב דאם כלה הירקות מההדס והלולב והערבה חשיבי יבשים ואפי׳ אם לא נפרכים בציפורן פסולים, ע״כ, ומבואר שבמחלוקת האם היבשות תלויה בנפרכות בציפורן או במראה ירקות יש בכל צד להקל ולהחמיר.
מהו נקטם ראשו. הטור והב״י בסעיף ו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קצא אות שא, כתב דהיינו נקטמו ראשי כל העלין, ושבולי הלקט בשבולת שנא, הביא ממורו וקרובו רבי יהודה ומרבי אביגדור כהן צדק דהיינו נקטם ראש העלה האמצעי בלבד, וכן הסכים שבולי הלקט. הטור הביא דהראב״ד ס״ל דהיינו שנקטם מעט מהשדרה, ויש להעיר דהראב״ד בהל׳ לולב ד״ה מיהו, כתב דנקטם ראשו היינו רוב ראשו, ע״כ, דהיינו ברוב רוחב הלולב.
חסר מן השדרה אבל לא חסר בראשה נפסל רק בחסר רוב עביו ורוב הקיפו. הראב״ד בהל׳ לולב בד״ה והיכא דחסר, כתב דנפסל רק ברוב השדרה, ובהגהתו שם ביאר כוונתו דנפסל ברוב עביו וברוב היקפו דהוי כנשבר.
מהו ניטלה התיומת. הב״י בסעיף ו, הביא דהיינו שניטלו ב׳ עלים העליונים, ויש להעיר דכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא, וכן הביא ממורו וקרובו רבי יהודה, וכן נראה מדברי ראב״ן בסוכה פרק ג ד״ה נחלקה, ומאידך הביא מרבי אביגדור כהן צדק דהיינו שניטל רק החלק שמחבר בין ב׳ העלים העליונים.
האם עביד כהימנק היינו שכך גדל או אף אם נסדק לאחר מכן. הטור והב״י בסעיף ז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת שנא, הביא את דברי רש״י והעיטור, ומדברי העיטור מבואר דס״ל דאף אם נסדק לאחר ברייתו פסול. הראב״ד בהל׳ לולב בד״ה וכן הא, כתב דהא דאמרינן נסדק כשר ואי עביד כהימנק פסול, היינו שאם נפתח הסדק בענין שאינו יכול להתחבר פסול, ע״כ, וצריך ביאור למה אינו יכול להתחבר, ושמא כוונתו כגון שגדל כך ונתקשה מעט.
עביד כהימנק דפסול היינו אפי׳ במקצת הלולב. כ״כ הראב״ד בהל׳ לולב בד״ה וכן הא, דאפי׳ במקצתו פסול ואין צריך שיהיה ברובו כיון שהוא בראשו.
עביד כהימנק מתחתית הלולב ללמעלה האם פסול. הראב״ד בהל׳ לולב בד״ה וכן הא, כתב דנסדק מלמטה כשר אפי׳ אם נעשה כהימנק, אבל אם נסדק רובו פסול ואפי׳ אם אינו כהימנק, וכן הרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב לראב״ד, בענין הפסולין שלא הזכירו, בד״ה ואחר, כתב דאם נסדק רובו בכל גוונא פסול.
מהו נחלקה התיומת. הטור והרמ״א והב״י בסעיף ג בד״ה נחלקה, הביאו בזה ג׳ פירושים, וג׳ פירושים אלו נחלקים לב׳ שיטות, דב׳ הפירושים הראשונים ס״ל דזה קאי רק על ב׳ העלים העליונים, אלא דפליגי אם היינו שנחלקו עם מקצת מהשדרה או אף בלא השדרה, והפירוש הג׳ ס״ל דזה על כל העלים, והטור הביא את פירוש הגאונים, וציינו שהוא בתשובות הגאונים שערי תשובה סימן שו, וכתוב בטור דהיינו שעליו העליונים נפרדו זה מזה, והעירו שיש בטור חילופי גירסאות בזה שיש הגורסים שני עליו העליונים נפרדו, ויש להעיר דבתשובת הגאונים שם מבואר דצריך לגרוס שני עליו העליונים, והיראים בסי תכב אות ו, הביא רק את ב׳ הפירושים הראשונים שהביא הטור, דהיינו או דנחלקו העלים העליונים בלא השדרה או דנחלקו עם השדרה, אבל לא ס״ל לפרש דקאי על כל עלי הלולב, וכן ראב״ן בסוכה פרק ג ד״ה נחלקה, כתב דנפרדו ב׳ העלים העליונים זה מזה, וכ״כ ראבי״ה בסי׳ תרנח, וכן דעת שבולי הלקט בשבולת שנא, וכן הביא מרבי אביגדור כהן צדק, והביא שבולי הלקט דרבינו גרשום פירש דנחלקו ב׳ עלים העליונים בלא השדרה, והעיטור פירש דהיינו רק ב׳ העלים העליונים וכגון שנחלקו לרוחב, ע״כ, והמנהיג בהל׳ לולב סי׳ טז, הביא להלכה מבה״ג ומהלכות פסוקות ורב האי דהיינו שנפרדו ב׳ עליו העליונים זה מזה, ע״כ, ומאידך הערוך בערך תיים, כתב כלשון הרי״ף דקאי על כל עלי הלולב, וכ״כ ר״ח
בסוכה לב. ד״ה פי׳ תיומת, כלשון הרי״ף, ושבולי הלקט הנ״ל, כתב דהעיטור הביא כן מהגאונים, ע״כ, ומבואר דהרי״ף העתיק את דבריו מדברי הקדמונים ממנו, ושבולי הלקט הביא דאף רבינו ישעיה ס״ל כהרי״ף, וסמ״ג בעשה מד, הביא ב׳ פירושים או דנחלקו העלים העליונים עם השדרה או דקאי על כל העלים. הטור הביא דלדעת הרי״ף וסייעתו היינו שנחלקו רוב העלים, ויש להעיר דשבולי הלקט בסוף שבולת שנא, הביא מרבי אביגדור כהן צדק דדבר זה תלי בדין נפרצו עליו, דלפי המפרשים שם דהיינו בכל העלים ואם נשתיירו מקצתם כשר ה״ה כאן לדעת הרי״ף היינו בכל העלים ואם נשתיירו מקצתם כשר, ע״כ, ועי׳ במה שכתב הב״י בסוף סעיף ב, גבי נפרצו עליו, ובמה שכתבתי שם.
מהו לולב קווץ. הב״י בריש סעיף ח-ט, הביא בזה מחלוקת אם הוא ענין צמיתה או שיש בו קוצים, ויש להעיר דהיראים בסי׳ תכב אות ה, פירש שיש בו קוצים, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא, וכ״כ סמ״ג בעשה מד, והרמב״ן בהשגותיו על הראב״ד בענין הפסולין שלא הזכירו, כתב דאי גרסינן קווץ היינו שיש בו קוצים, ואי גרסינן כווץ היינו שנתכווץ והוא ענין צמיתה כמו עור שחורכים אותו באש, ע״כ, ומאידך בערוך בערך קווץ (הראשון), מבואר דס״ל דאף אי גרסינן קווץ אפשר לפרשו לשון צמיתה.
עקום דומה למגל חדא מילתא היא. כן הביא הב״י בסעיף ח-ט, מרש״י, ויש להעיר דכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא.
עקום לצדדים פסול. כן הביא הב״י בסעיף ח-ט, מהפוסקים, ויש להוסיף דכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא.
האם גרסינן גבי לולב עקום שלאחריו כשר או לפניו כשר. הב״י בסעיף ח-ט, וכן בהגהות והערות על הטור, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרמב״ן בהשגותיו על הל׳ לולב לראב״ד, בענין הפסולין שלא הזכירו, גריס שלאחריו כשר, וכן גריס המנהיג בהל׳ לולב סי׳ טו, וכן הביא מרב האי, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא, וכן עיקר הגירסא.
לולב כפוף היינו שכפוף ראשו. כן הביא הב״י בסעיף ח-ט, מרש״י, ויש להעיר דכ״כ שבולי הלקט בשבולת שנא, וכ״כ סמ״ג בעשה מד.